10 Kasım 2019 Pazar

Bonsai Bakımı

Bonsai bakımı hakkında bilinen yanlışlıkları bu gün sizinle doğruya çevirmeye çalışacağız.
Gelen mailler'den gördüğümüz kadar ile bir bonsai çalışması ya kök budaması sırasında, yada şekil verilirken yapılan hatalar sebebi ile sonuç hüsran oluyor. 

Kök budaması kaynak gösterilmese de her bonsai ustası başka bir teknik ve taktik verse de, bonsai kök budaması son bahar ayının sonunda kış ayına girişte yapılır. Bu dönemde bitki kış uykusuna geçeceği   için çok fazla su veya besin ihtiyacı duymayacağından kök budaması için en uygun zamandır. Bu dönemde yapılacak kök budaması bir kaç budamadan sonra ustalık aşamasına geçeceğiniz için kazık kök ortada ise istenmez ve temizlenir. Çünkü kazık kökün ortada olması bonsai çalışmanızı daha sonra bir taşın üzerine oturtup şekil vermenize engel olacaktır. Bu ortada bulunan kazık kök mümkünse ilk yılında temizlenmeli ve ne kadar küçükken temizlenirse bonsai çalışmanızı yapacağınız ağaç o kadar hızlı yarayı kapatacaktır. Bu da sizin için essiz bir deneyim olacak ve etrafta bulunan diğer köklerin daha hızlı kuvvetlenmesini ve fidanınızı daha kuvvetli olmasını sağlayacaktır. Erken budanan kökler bundan sonraki aşamada saksı küçültüleceği için neredeyse her yıl yapılacağı için yapılan plan da bir daha ki senenin aklınızdan geçenleri kapsaması gerekiyor.     Planlı programlı hareket etmeniz ileri ki yıllarda işinizi kolaylaştıracağı gibi her yıl tekrar kök dizaynı ile uğraşmayacaksınız. 

İkinci konu ise bonsainin budanması dır. Bu soruda bir çok bonsai meraklısı tarafından sık sık sorulmaktadır. Bonsaimi çok mu budadım, yoksa az budadım, az budadığı mı düşünerek kendimi kaptırdım kuşa döndü, nasıl kurtarabilirim soruları sık sık sizler tarafından sorulmakta.  Burada size sekil önerisinde bulunmayacağım.Bir kaç yazımda da bulunmamakta kararlıyım. Çünkü bonsai budamasında size ve hayal gücünüze güveniyorum. En güzel şekillerin sizden çıkacağını da biliyorum. Bonsai budamasında dikkat etmenizi istediğim olayı aşağıda maddeler halinde çıkartmaya çalıştım. Dikkat etmeniz gereken konulara itina ile yaklaşırsanız başarı kaçınılmaz olacaktır.

  1. Bonsai çalışmanızı karşınıza alın. Büyük bir fincan çayınızı da elinize alın ve keyifle bonsai çalışmanızı seyredin. Bu süre zarfında ne yapacağınız, neler yapabilirsiniz veya değişik bir teknik ne uygulayabilirsiniz bunları tek tek aklınızdan geçirin.
  2. Aklınızdan geçen şekli vermek için budamaya veya telleme ye başlamadan bir kağıt kalem ile basit bir çizim yapınız. Bu çizim sizin sinir hastası olmanızı ve bonsai hayatını kurtaracak. Bir kaç aşama neticesinde ne söylediğimi daha iyi anlayacaksınız.
  3. Bonsai çizim tamam aklınızdaki bonsai şekil tamam , bonsai budamaya başlamadan önce son bir kez daha şeklin üzerinden geçmenizi tavsiye ederim. Artık geri dönülmez yola girdiğinizi unutmayın.
  4. Elinize budama makasını aldınız, ilk önce budama makasını sterilize ederek başlayalım. sterilize etmenizin önemi, artık bu elinizdeki normal bir fidan değil. Kökler hemen yaraları iyileştirecek kadar kuvvetli değil ve sonsuz besin kaynağı arayacağı ortam yok. Bu olumsuzlukları aklımızdan çıkartmadan bonsai budama işlemimize geçiyoruz. Budamaya ilk önce en ince daldan başlamak en güzel ve akıllıca olanıdır. Mümkün olduğu kadar gövdeye yakın keserek sekil bozukluğuna mahal vermeden devam ediyoruz. Kestiğimiz dalların üstünü aşı macunu le kapatarak mikrop ve mantara karşı önlemimizi hemen alıyoruz. 
  5. Budama işlemimiz bittiğinde tekrar mola verip çayımızı elimize alıp tekrar bonsai çalışmamızı izlemeye başlıyoruz. Bu aşamada telleme tekniklerini ve vereceğimiz şekli bir kez daha aklımızdan geçiriyoruz. gerekirse çizimlerimizden yardım alıyoruz. Bir kaç budama dan sonra ne çizime ne tekrar tekrar seyredip üzerinde düşünmeye ihtiyacınız kalmadan bonsai budama işlemlerinizi yapacağınız için acemiliğimizi atana kadar bu şekilde devam edeceğiz. Bonsai çalışmamıza telleme işlemini bitirip işlem tamamlandığında muhteşem bir çalışma olduğunu görüp kendimizi kutlamayı, yazının altına da ufak bir yorum yapmayı unutmayın. 

Bir sonraki konumuz bonsai sulama olacaktır. Tekrar görüşene kadar esen kalın 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder