3 Kasım 2019 Pazar

Bonsai Nedir? Ne Değildir?

     Uzak doğu kökenli olan bu sanatın adı bodur ağaç olarak bilinse de, Bonsai’nin kelime anlamı tabakta ağaç demektir. ‘Bon’ tabak anlamına, ‘sai’ ise ağaç yada bitki anlamına gelmektedir.
Bodur ağaç yetiştirme heveslilerin Genel maksatla dünya çapında bodur ağaca verdikleri isim bonsai'dir. Bonsai, özel tekniklerle ağaçların yaşlı ve bodur görünüm verme sanatıdır. 

     Tohumdan yetiştirilen, çelik alınarak köklendirilen ve havai köklendirme ile elde edilen fidanlardan bonsai çalışması yapılır. Her ne kadar bu işin duayeni olduğunu iddia eden bir çok arkadaş sadece uzak doğunun etkisinden kurtulamayıp bir çok bulunmayan fidan türünden başka fidan çeşidinden bonsai çalışması olmayacağını söylese de; bizim şahsen yaptığımız badem fidanından bonsai çalışmaları yurt içi üç sergide yurt dışında 1 sergide koleksiyonerler ile buluşmuş ve  büyük ilgi görmüştür. Peki neden badem ağacından bonsai uygulaması yaptık. 50 den fazla tür ile yaptığımız çalışmalarda ve incelemede kendini otorite olarak gören tüm kişilere karşı gelerek badem ağacının ana tohumunu acı bedem iki yaşına geldiğinde kelle kopartma tekniği ile bildiğiniz elle kırılan badem aşısı yapılara işlemlere başlandı. Badem ağacı 50 ile 60 yıl yaşayabilme özelliği olan bir türdür. Susuzluğa dayanabilir. Kök çürümesi nadir görülür ve zorlu şartları sever. " Ben istiyorum ki benim bonsai çalışmalarım torumlarıma kadar ulaşsın." Bonsai çalışması yapacağınız fidan 2 yaşına geldiğinde kök budaması yapılarak saksıya alınır. (Bonsai çalışması yapılacak bitki havai köklendirme tekniği bu süre dışındadır.)

     Bonsai için genel bilgileri verdikten sora şimdi sıra geldi başlamaya. Tohumdan yetiştirilen fidanları kullanmayı öneriyorum. Öncelikle kendiniz yetiştirmeniz uygun olacaktır. Çünkü siz tohumdan yetiştirmeye başladığınızda büyüme anında ilaç ve kimyasal gübre vermeyeceksiniz bu sayede fidanınız ortamda bulunan hastalık ve zararlılara karşı kendini geliştirerek büyümeye devam edecektir. Bu şekilde yetiştirmenin ileride ne kadar çok faydasını göreceğinize de ayrıca bir konuda değineceğim.
Tohumdan yetiştirdiğiniz bu fidanınız iki yaşına geldiğinde ilk bahar ayına girdiğimiz ilk aylarda (23 nisandan önce mümkünse) kökün 4/5 parmak üstünden temiz bir bıçak yada makas ile kesilir. Artık kendinize ufak bir budama makası alma zamanı gelmiştir. Kökler etrafında kesilerek temizlik yapılır ve fazla derin olmayan bir saksıya dikilir. Saksının derin olmamasının sebebi göklerin kılcal kök'den mümkün olduğu kadar geç köklerin kalınlaşmasını sağlamaktır. Bir sonraki aşamada kökleri tekrar budayarak vitrin saksınıza alacağımız için bu aşama çok titiz ve önemlidir. Kök budamasının neredeyse bonsai için kullanacağınız fidanı budama ve şekil verme kadar önemli  bir aşama olduğunu unutmayalım. Dikim işlemini yaptıktan sonra ilk can suyunu iki veya üç gün sonra vermenizi tavsiye ederim. Bu süre içinde kökler saksı içinde suyu arayacağından, bitki kökleri saksı içine iyice yayılacaktır. İlk sulamamız saksının altından akana kadar yavaş yavaş yapılır. Kireçli olmayan dinlenmiş musluk suyu kullanılır. Burada size ufak bir tavsiyem olacak  Bonsai çalışmalarınız için hepimizin evinde haftada bir kaç kez yumurta kaynatıldığı hiç şüphesizdir. Kaynamış yumurtanın suyunu bir bidonda biriktirerek bu suyu vermenizi tavsiye ederim. ( Ben bütün çalışmalarımda ayda en az bir kere sulamada sadece bu suyu kullanmak için çaba sarf ediyorum. Bu sayede yapraklar daha parlak, kök gelimi daha güzel ve dalların daha hızlı büyüdüğünü gördüm. Aynı zamanda hastalık ve zararlılara karşı daha dayanıklı hale geliyor. )

Bonsai Budamasına artık başlayabiliriz. Kökün 4/5 parmak üstünden kestiğimiz dalın bir veya bir kaç tarafından yeni dallar patlayacak ve işte bizim çalışma alanımız şimdi başlıyor. ( Şu ana kadar hiç bir resim paylaşmadığım gözünüzden kaçmamıştır. Resim paylaşımı yapmamamın sebebi sizi etkilememek bir kaç çalışmanızda sizin hayal gücünüzü görmek istememeden  kaynaklanıyor. Bir kaç yazı sonra belki çalışmalarımın görsellerini sizinle paylaşabilirim.) Çıkan yeni dallardan hangisini veya hangilerine şekil vereceğinize karar verdikten sonra dalların 10-12 cm uzamasına müsaade edin ve burada budama yaparak çalışmanıza şekil verin. Her canınız sıkıldığında sulamayın. Elinize ne geçerse gübre vermeyin. Her elinize geçen gübreyi vermeye kalkarsanız eğer saksıda bulunan toprağın ph değerini yükseltirsiniz ve kök ölümü ile sonuçlanır. Bonsai sanatı bir sabır sanatıdır unutmayın. Kendinizi mutlu etmek istiyorsanız,  sevdiklerinizi mutlu etmek ve onların değerli olduğunu hissettirmek istiyorsanız bonsai sanatı son noktadır. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere sosyal medya ağınızda paylaşım yapıp daha büyük kitlelere ulaşarak büyük bir aile olmamıza yardımcı olacağını düşünerek tekrar görüşmek umudu ile HOŞÇA KALIN

Görüş Öneri ve Eleştirilerinizi lütfen yorumlar bölümünde bizimle paylaşın




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder